Varza murata – reteta perfecta pentru iarna si vara

Varza murata – reteta perfecta pentru iarna si vara

Salutare, dragilor! Astazi e ziua aceea minunata in care va impartasesc secretul unei retete de varza murata atat de buna, incat parca aduce sarbatoarea in orice zi obisnuita. Fie ca e vorba de o ciorba acreala sau de un platou de sarmale care mai de care mai ispititor, varza murata este vedeta care nu dezamageste niciodata. Si stiti ce e cel mai frumos? E mai simplu de facut decat pare!

Varza murata – reteta perfecta pentru iarna si vara

Course: Retete muraturi, Retete de postCuisine: InternationalDifficulty: Usor
Timp de pregatire

1

hour 

30

minutes

Varza murata – pasi simpli si eficienti pentru a avea mereu la indemana varza perfect fermentata.

Ingrediente

  • varza

  • apa

  • sare

  • hrean

  • marar

  • boabe de porumb (optional)

  • gutuie (optional)

Mod de preparare

  • Varza murata pentru iarnavarza murata
  • Alege verzele acelea frumoase, indesate si cu frunza subtire, tocmai bune de pus la murat. Lasa-le la aer, in racoare, pentru o saptamana.
  • Curata varza de frunzele care nu arata prea bine, scapa de cotor si de orice urma de daunatori.
  • Umple butoiul cu varza, straturi de hrean, marar uscat, boabe de porumb si cateva bucati de gutuie. Nu uita de scandurile si crengutele de visin deasupra pentru a tine totul sub saramura.
  • Saramura se face usor: 50g sare la fiecare litru de apa. Daca e nevoie, incalzeste putin apa sa se dizolve bine sarea.
  • Tine butoiul cu varza in caldura cam 1-2 saptamani pana incepe sa fermenteze. Apoi, e timpul sa o muti in loc racoros si sa ai grija doar sa cureti floarea care se formeaza la suprafata.
  • Varza murata pentru varavarza murata de vara
  • Curata varza de frunzele vestejite, taie in jurul cotorului si spala frunza cu frunza.
  • Toaca varza si amesteca-o cu sare (15g la fiecare kilogram), apoi pune-o in borcane. Stratifica cu marar si rondele de hrean.
  • Daca varza nu lasa destul suc, fa niste saramura extra (50g sare la 1 litru de apa) si toarna peste varza din borcan.
  • Lasa borcanele in caldura pana cand incepe fermentatia – cam 5-7 zile. Dupa ce a fermentat, da-le la rece si in cateva zile, vei avea o varza murata crocanta si gata de savurat.

Sfaturi

  • Daca vrei ca varza sa fie gata mai repede, asigura-te ca borcanul sau butoiul sta intr-un loc caldut.
  • Nu sariti peste etapa de “ventilare” – este esentiala pentru a preveni dezvoltarea mucegaiurilor si a altor bacterii nedorite.
  • Varza murata este ca vinul – cu cat sta mai mult, cu atat devine mai buna!

Ei bine, prieteni ai bucatariei, asta a fost drumul nostru aromat si sarat prin lumea verzei murate. Stiu ca poate parea o treaba mare, dar credeti-ma, nimic nu se compara cu satisfactia de a deschide un borcan de varza murata facuta in casa. E ca a deschide o capsula a timpului, cu aromele si gusturile adunate prin rabdare si grija. Asa ca puneti mana pe varza si sare, si transformati-le in ceva magic. Si nu uitati, cel mai bun ingredient secret este intotdeauna dragostea.

Pofta buna!